dijous, 20 de desembre del 2007

LLengua, idioma, tant se val, la qüestió no és comunicar-se?


PARAULA
Llengua (lengua, language)

Una llengua o idioma és un sistema de comunicació verbal propi d'una comunitat humana. Tot i que sovint s'empren erròniament com a sinònims, no és el mateix una llengua o idioma que el llenguatge, la capacitat humana general.

REFLEXIÓ
Per a què utilitzem el català? Per a comunicar-nos, és un estri que utilitzem els éssers humans per a intercanviar informació entre nosaltres. Per que se'ns ha de mirar malament, discriminar o criminalitzar per fer-ho? És una de les més de 6000 llengües que hi ha al món. Que no pertany a un ésser o un altre, sinó que forma part del patrimoni cultural mundial. Ja que ha estat creat per els homes i per als homes, i com tantes altres llengües depèn només de nosaltres de mantenir-la viva.
Crec que com jo, cap dels catalans desitja ni ha desitjat mai que el castellà desaparegui, o sigui eradicat de la terra i substituït pel català o per a qualsevol altra llengua. Doncs és un bé que s'ha de protegir, conservar i difondre. No voldrem pas que a poc a poc vagis essent substituït, ja no només pel castellà, sinó per l'anglès o qualsevol altre.

7 comentaris:

LoveSick ha dit...

El català no morirà, almenys durant molt de temps romandrà viu, perquè és una llengua amb la què molta gent es compromet... o és sóc molt optimista... de totes maneres, pensant en el teu bloc que m'agrada molt, per què no anomenar-lo "El lloc del català al món", no ho sé... se m'ha acudit... donar per morta una llengua tan viva és una mica fort... no ho sé--- ;)

Chamaerops ha dit...

La veritat, és que el títol el que pretén, és ser un reclam.Un pèl alarmista si que ho és, però busco que la gent es conciencii i busco gent que vulgui colaborar amb mi a penjar una paraula diariament.

Pel que fa al títol m'agrada, i fins i tot podriem fer un concurs o votació. Pero com aquest blog és un recent nascut, encara falta per tenir lectors fidels.

Però no descarto canviar el títol, doncs l'únic que voldria és que poguessim ser una colla els que gestionesim aquest blog i triessim un títol de justicia.

Gràcies a tots per llegir i comentar!

Salut!

Jobove - Reus ha dit...

creiem amb les escoles perqué el català no mori, aixó pensem

LoveSick ha dit...

Doncs m'agrada molt la idea, on cal apuntar-se?

Anònim ha dit...

Les llengues són patrimoni cultural. Quantes més en parlem, millor. Qui no ho entengui, qui discrimina altres llengues, és un pobre inculte (potser m'he passat una mica, oi?)

Jaume ha dit...

DOncs jo també ho crec Manu, no t'has passat, i en Te la mà maria també té raó, pero ara corre el perill de perdre's la obligatorietat del català a les escoles... es que no saben com maxacar-nos.

BOnes festes a tothom!

Chamaerops ha dit...

Teniu tots molta raó, i espero que no decaigui l'esperit de molts dels catalans de mantenir la identitat catalana i mantenir aquesta cultura centenaria.

Pel que fa al apuntarse lovesick, només cal que em confirmis que vols formar part, et convido, i t'assigno un dia a la setmana o al mes, o algo així per a que pengis una paraula, la que et vingui en ment i reflexionis sobre ella, fins i tot poden ser expresions.

Com més serem, més feina farem.