dissabte, 29 de desembre del 2007

Lluita per sobreviure

PARAULA
Lluita(Fight,Lucha)

La lluita és un combat sense armes entre dos contendents, la finalitat del qual és vèncer la resistència de l'adversari amb determinades tècniques i estratègies

REFLEXIÓ

Per a l'any que ve, lluiteu per mantenir viva la vostra llengua. I per mantenir viu el nostre país. I recordeu, que allò que realment és important és poder comunicar-vos, i no poder agredir-nos uns i altres. Així que lluiteu sense violència, només amb la paraula, el respecte i la tolerancia.

Feliç any nou a tothom!

I Salut!

dimecres, 26 de desembre del 2007

Massa menjar


PARAULA
Menja (Food, Comida)

Menjar és la font d'energia i nutrició d'animals, i és generalment d'origen animal o vegetal. També s'aplica per a les substàncies requerides per d'altres éssers vius, com les plantes, encara que en aquest cas l'origen del nutrients és generalment mineral.

REFLEXIÓ
En aquestes dates, no fem més que menjar durant les celebracions, normalment en excés, i no recordem que hi ha gent que sempre els falta aliment, per poder viure. I que de vegades ens oblidem de menjar aliment per a la nostra ment, doncs ens deixem lobotomitzar pel consumisme, ni alimentem les nostres tradicions, i esperit. No oblideu les tradicions, la cultura, i la nostra llengua. Recordem sempre que nosaltres som un ser, amb totes les seves característiques, des de els orígens fins a les nostres maneres de comunicar-nos amb l'entorn, una d'elles és la llengua, el Català, que per més que ens la neguin, hem de continuar utilitzant, i aconseguir que no decaigui. Costa el mateix que ens entenguin a nosaltres, que nosaltres entendre als que neguen el coneixement de l'idioma, o fins i tot als estrangers.
Salut i Bones festes!

dilluns, 24 de desembre del 2007

Els Diners per nadal...


PARAULA
Diner o Diners (Money,Dinero)

El diner és un mitjà d'intercanvi de mercaderies. És a dir, el diner, o diners, es pot intercanviar per qualsevol tipus de bé material o servei. En general, cal que allò que s'utilitza com a diner sigui escàs, bé perquè s'utilitza un bé naturalment escàs, com l'or o d'altres metalls preciosos, o bé perquè es fa artificialment escàs, com seria el cas de les monedes i bitllets de banc.

En l'actualitat, el diner és una abstracció, almenys en les societats industrialitzades. La major part de la reserva monetària d'un país no existeix físicament, sinó com a entitat comptable. Les monedes i bitllets (diner en efectiu) són el tipus de diner físic més habitual avui en dia, tot i que materials com l'or o l'argent encara mantenen les propietats essencials del diner. A principis del segle XXI, l'us de diner electrònic (targetes de crèdit o dèbit) és cada vegada més freqüent en els països industrialitzats.


REFLEXIÓ
Com bé sabreu, l'únic que es vol de nosaltres en aquestes dates de celebració són els nostres diners, no la nostra salut, ni la nostra felicitat, si no la nostra cartera, i els nostres diners. Els que hem de fer és no perdre el seny, i anar amb compte amb el que fem. On queden ara els desitjos de felicitat, prosperitat i els gestos de bona voluntat.
Amics meus, us desitjo molta salut prosperitat i molt de seny.

dissabte, 22 de desembre del 2007

La Sort que vol avui la gent

PARAULA
Sort (lucky, suerte)


Atzar al qual hom confia la decisió d'alguna cosa, i que quan la desitgem a algú, es quan se li desitja una bona fortuna, o conjunt de succesos a l'atzar afortunats per al receptor

REFLEXIÓ
La sort és allò que molts desitgen avui dia, esperant que li toqui la ditxosa loteria nacional. I que la seva vida canvii, i obtingui uns diners que li serveixin per aliviar la presió que l'economia actual ens ocasiona.
Jo desitjo que la nostra cultura i la nostra llengua tingui la mateixa sort. I tots els que llegiu aquest blog tingue molta sort en les vostres vides, i no només avui, sinó que els próxims mesos també, i posats a desitjar sort, perquè no tembé els próxims anys. Salut!

divendres, 21 de desembre del 2007

Bon Nadal a tothom en català


PARAULA O EXPRESSIÓ
Bon nadal (Merry Christmas, Feliz Navidad)

Expressió utilitzada pel voltants de nadal (celebració més important cristiana, dia 25 de Desembre, que es celebra el naixement de Jesús) per desitjar a altri que tinguin felicitats en aquests dies de celebració. Que tot i no ésser ja per tothom un celebració purament cristiana, si que passa a ser una celebració pagana, on desconnectar uns dies de la feina i passar-los en família.

REFLEXIÓ
En aquesta època de l'any només vull desitjar-vos a tots Bon nadal i bones festes, i que recordeu de fer-ho en català. Crec que tothom us entendrà, o així hauria de ser. Recordar-vos de no perdre tradicions tant catalanes com el Tió, que ja us en parlaré un altre dia, i que sembla que està desapareixent i essent substituït per un senyor vestit de vermell, que viatja amb trineu, i que sincerament, no em fa gens de gràcia. Un tradició tant nostra com ho és la nostra llengua o el nostre Pa amb tomàquet i el nostre caganer.

Salut per tothom!

dijous, 20 de desembre del 2007

LLengua, idioma, tant se val, la qüestió no és comunicar-se?


PARAULA
Llengua (lengua, language)

Una llengua o idioma és un sistema de comunicació verbal propi d'una comunitat humana. Tot i que sovint s'empren erròniament com a sinònims, no és el mateix una llengua o idioma que el llenguatge, la capacitat humana general.

REFLEXIÓ
Per a què utilitzem el català? Per a comunicar-nos, és un estri que utilitzem els éssers humans per a intercanviar informació entre nosaltres. Per que se'ns ha de mirar malament, discriminar o criminalitzar per fer-ho? És una de les més de 6000 llengües que hi ha al món. Que no pertany a un ésser o un altre, sinó que forma part del patrimoni cultural mundial. Ja que ha estat creat per els homes i per als homes, i com tantes altres llengües depèn només de nosaltres de mantenir-la viva.
Crec que com jo, cap dels catalans desitja ni ha desitjat mai que el castellà desaparegui, o sigui eradicat de la terra i substituït pel català o per a qualsevol altra llengua. Doncs és un bé que s'ha de protegir, conservar i difondre. No voldrem pas que a poc a poc vagis essent substituït, ja no només pel castellà, sinó per l'anglès o qualsevol altre.

dimecres, 19 de desembre del 2007

Els somnis poden fer-se realitat

PARAULA
Somnis (Dreams, sueños)
El somni és un procés imaginatiu de la ment que té lloc durant mentre estem dormint. També fem referència als somnis quan volem expressar desig per aconseguir alguna cosa.
REFLEXIÓ
Jo somio en viure en un país, que sigui estimat per tots, on no hi hagi disputes i tots ens puguem expressar, tal i com sabem fer, sense que sentir-nos humiliats, ni menyspreats pels la gent del nostre propi país. Somio viure en un temps on sigui un orgull conèixer altres llengües, altres cultures, on es sumi i no es resti i es competeixi, per demostrar qui és el més fort, en una batalla absurda, on la cultura no hauria de participar. Un món on l'important no es el llenguatge que utilitzis sinó la paraula y que ens entenguem.
On sigui natural que et preguntin coses com "Cuanto cuesta un kilos de carne" y puguis respondre quelcom "costa 7 euros el quilo senyors" i la conversa prossegueixi tant tranquil·lament, sense tenir que sentir-te dir "hableme en español que no le entiendo" o pitjor un "hableme en cristiano"... I jo em pregunto "español", quant fa que existeix? Jo creia que era castellà o com diuen "castellano", per que si parlem de "español" crec que fa molts més anys que existeix el català i Catalunya que "España" i el seu "español".
Que passeu un bon dia!

dimarts, 18 de desembre del 2007

El cor Batega....

PARAULA
Cor (heart, corazón)

El cor, un múscul que tenim al tòrax i que sense ell no podriem viure; s'encarrega de repartit la sang per tot el nostre cos, indispensable per viure.

REFLEXIÓ
Li donem propietats que no li corresponen, com que és l'òrgan que ens fa estimar, on hi a l'amor, la passió; en oposicó al cervell, la raó... En el fons el cor reflexa totes les emocions i sentimens, variant el seu ritme cardíac, segons la situació.

I realment, si el català mor, el meu cor es para.

dilluns, 17 de desembre del 2007

Inici...

Com tot, això té un inici, i tindrà algun dia un final.

Esperem que no arribi mai i que algú pugui agafar el relleu.

La meva intenció és fer una reflexió a cada post i escriure una paraula en Català, centre de la reflexió, i la seva traducció a l'anglès i al castellà.

Esperant que si mai arriba aquell final que tan temem els catalans, pugui utilitzar-se per a que coneguin, si més no una mica, aquesta meravellosa llengua, que ens defineix com a éssers, en aquesta era tant caòtica.

Espero la vostra ajuda.

Atentament,

Chamaerops