dissabte, 15 de març del 2008

Va de vals

EXPRESSIÓ + REFLEXIÓ

Va de vals


En Quim em demana que recuperi aquesta expressió que li va sentir sovint al seu pare i al seu tiet i que jo no havia sentit mai. Busco al Google i només em dóna 4 resultats, així que no sembla que l'expressió tingui gaire extensió.

No sabem l'origen comarcal, municipal o supralocal de l'expressió, perquè les ocurrències que han aparegut a la recerca no detallen el seu origen geogràfic.

Quan li vaig sentir a dir em va sonar a un anunci d'una botiga situada a Montigalà: Ba de baño (que, per cert, no em va agradar gens). Ell em va explicar que es devia referir als temps en què la gent anava a balls d'aquells clàssics, perquè les senyoretes aixequessin el cul de la cadira (perdó!) i dancessin gentilment amb agrestes prohoms :P

En fi, potser ell ens ho aclarirà millor.

dilluns, 3 de març del 2008

Reveixí

PARAULA

Reveixí

Tot i que no és l'accepció principal, recentment he descobert que un reveixí és un. Padrastre dels dits, porció de pell alçada prop d'una ungla. En castellà se'n diu padrastro, respingón. (del DCVB)


REFLEXIÓ

De fet, sempre he conegut aquest concepte amb la forma padrastre, però no fa gaire algú em va dir que "tenia un reveixí" i que m'apuntés aquesta paraula.

Reveixí, però, té altres sentits:

- Floc de pèls que creixen en direcció contrària a la normal o a la dels altres.
- Nuc brinós de la llenya.
- Formiga vermellosa, molt petita, bellugadissa i que pica molt fort reblincant (ei, reblincar!) enlaire l'abdomen en forma de cor; sovint habiten dins l'escorça de les alzines sureres corcant-les amb nombroses galeries.
- Porció d'un objecte alçada en direcció contrària a la normal.
- Persona molt vivaç i sobretot molt irascible.